12 Temmuz 2010 Pazartesi

Sodalı Ispanaklı Enfes Börek ve Koyu Yeşil Salata :)

Yaz çorbasını yaptıktan sonra yanına ağır olmayan, hafif ama lezzetli bir yemeğe ihtiyaç duyduk..Yaz çorbası yoğurtlu ve soguk oldugundan arkasından sıcak çıtır çıtır bir börek çekti canımız. O gün eşim semiz otu da getirmişti, onu da evdeki diğer koyu yeşil salata çeşitleriyle harmanlayıp güzel bir salata oluşturdum. İşte tarifleri:

Sodalı Ispanaklı Enfes Börek

Malzemeler:

3 yufka
350 gram taze ıspanak
1 baş soğan
350 gram beyaz peynir
pul biber
karabiber
tuz
1 yumurta
2 kaşık sıvı yağ
1 şişe soda

Yapılışı:
350 gram taze ıspanağı 3-4 defa yıkadıktan sonra küçük dilimlere ayırıyoruz.1 baş soğanı küp küp doğrayıp ıspanaklara ekliyoruz. Parçaldığımız beyaz peyniride malzemelere ekleyip pul biber, karabiber ve tuz ile iyice harmanlıyoruz.

1 yumurta ve 2 kaşık sıvı yağı bir kasede çırpıyoruz ve bir kenarda bekletiyoruz.

Midi fırın tepsisine yağlı kağıdı yerleştiriyoruz. Bir yufkayı tepsinin en altına tepsinin dışına taşacak şekilde seriyoruz. Yumurta ve sıvı yağ karışımından biraz ekleyip fırça ile yufkanın üzerine sürüyoruz. İkinci yufkayı parçalara bölerek ilk kat yufkanın üzerine bırakıyoruz. Yine biraz sıvıdan sürüp ıspanaklı harcın tamamını eşit şekilde yayıyoruz. Üçüncü yufkayı yine parçalara bölüp harcın üzerini tamamen kapatıyoruz. Tepsinin dışında kalan yufkanın parçalarıyla böreğin üzerini muntazam bir şekilde kapatıyoruz. Kalan sıvıyı da üzerine sürüp istediğimiz büyüklükde böregimizi parçalara kesiyoruz.

1 şişe sodayı kestiğimiz yerlerden böreğin üzerine eşit miktarda döküyoruz.
Üzeri kızarıncaya kadar 200 dereceli fırında pişiriyoruz. Biraz soğumaya bırakıp servis ediyoruz. Afiyet olsun!

Pişirmeden önce


Pişirdikten sonra


Koyu Yeşil Salata

Malzemeler:

1 kase ayıklanmış semiz otu
yarım bağ roka
3-4 dal taze nane
1-2 dal dere otu
2 büyük boy domates
2 büyük boy köy biberi
1 limon
3 kaşık zeytin yağı
tuz
çok az salata sosu tozu (arzuya göre)


Yapılışı:

Yeşilliklerimizi sirkeli suda beklettikten sonra yıkıyoruz. Elimizle küçük parçalara bölüp orta boy bir kaseye alıyoruz. Biberlerin çekirdeklerini çıkartıp jülyen (uzun ince) doğruyoruz ve salatmıza ekliyoruz. Domateslerimizi küp küp dogruyoruz ve salatamızın en üstüne bırakıyoruz.

Bir kasede 1 limonu 3 kaşık zeytinyağını arzuya göre çok az salata sosu tozunu yada tuzu karıştırıyoruz. Karışımı salatanın üzerine döküp servis ediyoruz. Afiyet olsun!


1 yorum: